Bejelentkezés
Pénznemek:   
Nyelvek:      Magyar English  
Gyorskeresés:     
: 0 cikk
Kategóriák
Akciós termékek
Hírlevél
Megjegyzés: Regisztrált felhasználó: Profilod menüpontban iratkozz fel.

E-Mail cím:

Név:

Bayer drontal féreghajtó
Kékfarkú szkink (Mabuya quinquetaeniata)   Dátum: 2009 április 30, csütörtök

Kékfarkú szkink

Mabuya quinquetaeniata

 

Előfordulási hely: Afrika észak-keleti és dél-keleti részén terjedt el. Főleg szavannák a kedvelt biotóp a számára, de valószínű hogy kősivatagokban és egyéb szárazabb területeken is honos.

Leírás: Kék színű farka van, melyet veszély esetén ledob, a farok vége gyakran barna illetve bordó árnyalatú.

A nőstény és a hím alapszíne feketés-barnás. A nőstény hátán a gerincvonal mentén, oldalt a has vonalánál illetve feljebb szimmetrikusan két oldalt aranysárga csík fut. Ezek azonban a kor előre haladtával eltűnhetnek, illetve beleolvadnak az alapszínbe, aranyos-szivárványos színű testet kölcsönözve az állatnak.

A hímek feje fekete-kék és az alapszíne narancssárga, a farkuk nem mindig kékes.

Az ivarérett nőstény és hím példányok nyakán mindkét oldalt 3-4 fekete folt van, amiket egymástól arany színű csíkok választanak el. 

A hasa  fehér színű, kisebb sárgás foltok lehetnek benne és a torkánál kékesedik ez az árnyalat. A lábaknak foltos mintája van, mely az alapszínből és világos kis körökből áll.

Feje és nyaka igen vaskos, teste viszonylag lapos. A lábak fejlettek. Egy kifejlett egyed mérete 25-30 cm.

Tartása: Egy 70cm hosszú, 50 cm széles és 40 cm magas terrárium elég egy felnőtt csoportnak (azaz 2 nőstény és 1 hím ivarérett egyedeknek). Talajnak lehet használni homokot, vagy tőzeget vagy annak keverékét, kb. 40% tőzeg és 60% homok. Fontos hogy legyen olyan aljzat amibe betudják magukat ásni, éjszaka így alszanak és veszély esetén is ezt a viselkedés formát mutatják, tehát ne legyen az aljzatban olyan tárgy, ami ezt meggátolja. Az aljzatot hagyjuk teljesen szárazon, de legyen a terrárium egyik sarka kicsit nedvesebb. Kb. 3-6 cm magasságban álljon a terrárium aljához képest a talaj.

Hőmérséklet: Alatta 35-40 C° , míg a terráriumban átlagban 25-32 C° nappal és ez lemehet akár 21-24 C°-ra is éjszakára. A kívánt hőmérsékletnek az eléréséhez használhatunk fűtőlapot is. Használjunk UV-A, UV-B sugárzást kibocsátó izzót, vagy fénycsövet is, ami pótolja a természetes napsugárzást, de nyáron akár napoztathatjuk is állatainkat.

A terráriumba tegyünk nagy fakéreg darabokat ami alá eltudnak bújni illetve laposabb sziklákat, amire a spot izzót irányíthatjuk. Használhatunk növényeket: strapabíró fűfélék, pozsgások és Aloe-félék jöhetnek szóba. Tehetünk be ágakat is, főleg vastagabb, kérges darabokat amikre fel tudnak mászni.

Általában gond nélkül zajlik a vedlés, de nem árt ha hetente párásítunk egyszer a terráriumban.

Társas lények, meg vannak a fajtársaikkal, de még egyéb gekkofajjal(Tarentola) is tarthatjuk együtt, ugyanis ezek az éjszakai gekkók csak este jönnek elő míg a szkinkek nappal, így tehát nem zavarják egymás köreit. Más kisebb gekkóval, szkinkekkel is lehet együtt tartani, de arra ügyeljünk hogy ne legyen túlzsúfolt a terrárium.Ha az állatokon sérülést látunk akkor tegyük egy kisebb dobozba amibe nagy darabos fenyőkérget teszünk vastagon, de ne szálkásat. A sebet tisztítsuk ki Betadinnal amíg be nem gyógyul.A természetben nyáron rak 6-10 tojást, valószínűleg többször is.

Táplálék: Barna- ill. feketetücsök, lisztkukac, kisebb csótányok , amit persze mindig vitaminozzunk. Ha folyékony vitamin készítményt használunk, azt tehetjük a vizes edénybe.

Vizestál legyen bent, ha koszos akkor cseréljük ki haladéktalanul a vizet, mert bár nem mindennap isznak, azért jó ha mindig tiszta vizet kapnak.Hír statisztika:
Megnézve:7644
Aktuális Vélemények: 0
Folytatás
Információk
Legfrissebb hírek