Bejelentkezés
Pénznemek:   
Nyelvek:      Magyar English  
Gyorskeresés:     
: 0 cikk
Kategóriák
Akciós termékek
Hírlevél
Megjegyzés: Regisztrált felhasználó: Profilod menüpontban iratkozz fel.

E-Mail cím:

Név:

Bayer drontal féreghajtó
A hullámos papagáj helyes gondozása   Dátum: 2010 március 29, hétfő

A hullámos papagáj helyes gondozása

 

A hullámos papagájok helyes gondozásához tartoznak a következők:

- Szakszerű elhelyezés

- Természetes táplálás

- A kalitka és a berendezés (etető- és itatótálkák, ülőrudak) tisztán tartása

- A csőr és a karom ápolása, illetve figyelni arra, hogy ne nőjenek túl

- A tollazat ápolása

- A betegségek megelőzését szolgáló intézkedések

 

A hullámos papagájok kalitkáját világos, levegős helyre tegyük, s lehetőleg némi napfény is érje őket. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kalitkát huzatos, védtelen helyre, netán tűző napra kellene tenni. A madarat minden körülmények között védeni kell a huzattól! Világos, napos helyen is legyen lehetősége az állatnak arra, hogy a kalitkán belül árnyékos részre vonuljon.

A hőmérsékletet illetően a hullámos papagájnak nincsenek különleges igényei, csupán az a fontos, hogy ne lépjenek fel hirtelen hőmérséklet-ingadozások. A 18-20 Celsius fokos szobahőmérséklet a legkedvezőbb a tartáshoz- télen is. Ilyen hőmérséklet mellett a tollazat is sokkal simább és színpompásabb, mint ha melegebb van. Aki szobai röpdében kisebb hullámos papagáj-csapatot tart, az jobban teszi, ha a röpdét egy hűvösebb folyosón állítja fel, nem pedig erősen fűtött szobában. A tenyésztők télen mindössze 10-14 Celsius fokos hőmérsékletet tartanak fenn a tenyészhelyiségekben, s ezzel érik el a legjobb eredményeket.

Akinek egészségügyi okok miatt 21 Celsius fokra vagy annál magasabb hőmérsékletre kell felfűtenie a szobáját, annak sem kell aggódnia, hogy hullámos papagája ettől szenvedni fog - arra azonban számíthat, hogy a madár sűrűn felborzolja majd a tollát és gyakrabban fog vedleni.

 

Csőr- és karomápolás

 

A helyes csőr- és karomápolás feltétele, hogy a madárnak egyfelől elegendő lehetősége legyen durva felületeken mászni, hogy karmai lekophassanak, másfelől rendszeresen kerüljön faág, illetve rágcsálni való mészkődarab a kalitkába.

A túlnőtt karom általában könnyen felismerhető, de legkésőbb akkor fogjuk észrevenni, amikor egyre gyakrabban látjuk madarunkat a szárnyával verdesni, mert fönnakadt valahol.

Az idősebb hullámos papagájoknál nem ritka a karom túl gyors növekedése, s csőrük felső kávája is néha majdnem a nyakukig lenő, még akkor is, ha gyakran kerül faág és szépia a kalitkájukba. A túlburjánzó szarufüggelékeket ilyenkor mindkét testrészen normális méretűre kell visszametszeni, mert komolyan akadályozhatják a madarat a mászásban, illetve a táplálékfelvételben.

Karomvágáshoz a madarat hasára fordítva bal kezünkbe vesszük. Fejét mutató- és középső ujjunk között tartjuk, többi ujjunkkal pedig úgy fogjuk az egyik lábát, hogy a lábujjakat világosan és jól lássuk. A karmos lábujjakat fény felé kell tartani, mert a karmokban futó vérerek csak ellenfényben láthatóak jól. Ezeket az ereket semmiképpen nem szabad megvágni, mert megsértésük erős vérzéssel jár, és természetesen a madárnak is fájdalmat okoz.

A túlnőtt karmot a benne futó ér fölött néhány milliméterrel nyírjuk le speciálisan erre a célra előállított ollóval, méghozzá a karom növekedésének ívét követve, nem pedig arra merőlegesen. Aki maga nem vállalkozik körömvágásra, az állatorvost is megkérheti rá.

A karmok, vagy a csőr nyírása többnyire idősebb, négy-öt éves madaraknál válik csak szükségessé. Kivételek persze vannak, különösen olyan madaraknál, amelyek csőre már fiatal korban lágy fejlődési rendellenességük miatt, és ezért eleinte alig észrevehető torzulás látszik rajtuk.

Ennek oka az lehet, hogy a felnőtt madarak a pár napos fióka apró, még puha csőröcskéjét etetés közben véletlenül megsértették, vagy a szokásosnál kissé nagyobb fejét a testükkel való oltalmazás közben túlságosan megnyomták. Ezért már a madár beszerzésekor alaposan vizsgáljuk meg a csőrét is!

 

A tollazat gondozása

 

Az ápolt tollazat fenntartása, de a madár általános jó közérzetének megőrzése érdekében is szükséges a naponkénti röpködés, a nem túl meleg és nem túl száraz szoba, valamint az alkalmankénti "zuhanyozás". Érdemes a speciális tollazatápoló készítmények sokasága közül kiválogatni a kedvencének megfelelőt.

 

Forrás: Georg A. Radtke - A hullámos papagáj (Elektra Kiadóház, 2000)Hír statisztika:
Megnézve:34529
Aktuális Vélemények: 0
A hullámos papagáj helyes gondozása
Folytatás
Információk
Legfrissebb hírek